Hidroksitirozols (Hydroxytyrosol) - Hidroksitirozols ir organisks savienojums, ko klasificē kā feniletanoīdu, kura savienojumi atrodami dažādos dabiskas izcelsmes avotos, īpaši olīveļļā un vīnā. Pats savienojums ir bezkrāsains.
Hidroksitirozola atvasinājums oleuropeīns visvairāk sastopams olīvās, to lapās un olīvu mīkstumā.
Neapstrādātas zaļās (nenogatavojušās) olīvas satur no 4,3 līdz 116 mg hidroksitirozola uz 100 g olīvu, bet neapstrādātas melnās (nogatavojušās) olīvas - līdz 413,3 mg uz 100 g. Olīvu nogatavošanās ievērojami palielina hidroksitirozola saturu. Pārstrādātās olīvās, piemēram, parastajās konservētajās olīvās, kas satur dzelzs glikonātu, ir maz hidroksitirozola, jo dzelzs sāļi katalizē tā oksidēšanos.
Hidroksitirozolu uzskata par drošu vielu cilvēku uzturā, un par galvenajiem hidroksitirozola avotiem uzskata olīveļļu un galda olīvas.
Dabā hidroksitirozols veidojas oleuropeīna hidrolīzes procesā, kas notiek olīvu nogatavošanās laikā. Oleuropeīns uzkrājas olīvkoku lapās un augļos kā aizsardzības mehānisms pret patogēniem un zālēdājiem.
Pētījumi par olīveļļas un tās sastāvdaļu izmantošanu ietver hidroksitirozolu un oleuropeīnu, kuri var kavēt ZBL holesterīna oksidāciju, kas ir aterosklerozes, sirdslēkmes vai insulta riska faktors. Tiek lēsts, ka cilvēki, kas ikdienā piekopj Vidusjūras reģiona diētu, patērē no 0,15 līdz 30 mg hidroksitirozola dienā.
Hidroksitirozols ir viens no spēcīgākajiem dabiskajiem antioksidantiem, kas pat pārspēj E un C vitamīnu antioksidatīvo spēku. To var atrast arī neapstrādātā augstākā labuma olīveļļā gan brīvā veidā, gan oleuropeīna veidā (kas piešķir eļļai rūgtu garšu), bet ne citās eļļās, jo rafinēšanas procesā tas tiek atdalīts.
Tā kā hidroksitirozols ir atrodams neapstrādātā augstākā labuma olīveļļā, tas galvenokārt tiek lietots valstīs, kurās dominē Vidusjūras reģiona diēta. Vairākos pētījumos ir pierādīta saistība starp Vidusjūras diētas lietošanu un zemu saslimstību ar sirds un asinsvadu slimībām, un hidroksitirozols ir viens no savienojumiem, kas nosaka šo ietekmi. Hidroksitirozola antioksidatīvā aktivitāte ir viena no augstākajām starp visiem polifenoliem.
Daudzos zinātniskos pētījumos ir apstiprināta hidroksitirozola labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību. 2015. gadā Katalonijas Atvērtajā universitātē (Universitat Oberta de Catalunya, UOC) tika publicēts šāds raksts: "Hidroksitirozols, labākais un vismazāk zināmais dabiskais antioksidants: salīdzinošs dažādu antioksidantu pētījums". Šī pētījuma pamatā ir pieņēmums, ka hidroksitirozols varētu būt labākais un lietderīgākais dabiskais antioksidants.
Hidroksitirozols dabiski atrodams cilvēka organismā, tāpēc olīvu fenoli var brīvi cirkulēt (organisms tos dabiski atpazīst), neradot adaptācijas problēmas, ar kādām saskaras citi sveši polifenolu tipi, jo tie šķīst ūdenī un izdalās caur nierēm un gremošanas sistēmu.
BellaLab uztura bagātinātājs - Olive leaf and fruit extract - Vairāk informācijas / Pasūtīt