I un II tipa kolagēns: to vērtīgās īpašības un nozīme mūsu organismā

I un II tipa kolagēns: to vērtīgās īpašības un nozīme mūsu organismā

Kolagēns ir visizplatītākā olbaltumviela organismā un ir viens no galvenajiem kaulus, ādu, cīpslas, muskuļus un saites veidojošajiem elementiem. Kolagēnu var uzņemt vairākos veidos: ēdot skrimšļus no kauliem, nogaršojot zivis un dzerot kaulu buljonu, vai arī papildus lietojot kolagēna peptīdus.

Kolagēns: kā tas ietekmē mūsu ķermeni?

Kolagēna nosaukums cēlies no grieķu valodas vārda, kas nozīmē "līme". Kolagēna funkcija ir "salīmēt" kopā dažādas mūsu ķermeņa šūnas.

Kolagēns ir ļoti svarīgs vispārējās organisma veselības, ādas elastības, matu, nagu un kaulu veselības uzturēšanai. Zinātniskie pētījumi apliecina, ka jau no 25 gadu vecuma samazinās organisma spēja ražot kolagēnu pašam, tāpēc ir svarīgi to uzņemt papildus.

I un II tipa kolagēna funkcijas mūsu organismā

Ir noteikti 28 dažādi kolagēna tipi, un katram no tiem ir individuāls aminoskābju sastāvs. Tomēr I, II un III tips ir visbiežāk sastopamie kolagēna tipi cilvēka organismā.

I tipa kolagēns atrodams ādā, kaulos un saistaudos, bet II tipa kolagēns - galvenokārt skrimšļos, starpskriemeļu diskos un acu audos. Šī olbaltumviela padara skrimšļus izturīgus un elastīgus pret spiedienu, un, tai samazinoties, skrimšļi kļūst sausāki, mazāk elastīgi, locītavu virsmas sāk nolietoties, un parādās locītavu pietūkums un sāpes.

II tipa kolagēns palīdz mīkstināt locītavas un ir svarīgs skeleta sistēmas veselības uzturēšanai. Tas ir lielisks profilaktisks līdzeklis pret reimatismu, artrītu un citām iekaisuma slimībām.

Galvenie kolagēna avoti:

  • Jūras kolagēns, kas iegūts no zivju un citu jūras dzīvnieku ādas, kauliem un zvīņām;
  • Dzīvnieku izcelsmes kolagēns, kas iegūts no dzīvnieku ādas un kauliem;
  • Augu izcelsmes kolagēns ir kviešu olbaltumviela, kas iegūta hidrolīzes ceļā.

Faktori, kas ietekmē kolagēna līmeni organismā

Galvenie faktori, kas var veicināt kolagēna samazināšanos organismā, ir vecums, ģenētika, iekaisumi vai traumas (paātrina kolagēna noārdīšanos), kā arī kaitīga vide (UV starojums un piesārņojums), kaitīgi dzīvesveida paradumi (smēķēšana) un nepilnvērtīgs uzturs.

Tiek lēsts, ka kolagēna sintēze katru gadu samazinās par aptuveni 1,5 %. Kolagēna šķiedras pakāpeniski kļūst biezākas un īsākas, kā rezultātā kolagēna daudzums vairs nav pietiekams. Tā rezultātā samazinās ādas elastība un tvirtums, kā arī mainās ādas struktūra. Tomēr kolagēna sintēzes samazināšanos var kompensēt, lietojot uztura bagātinātājus ar kolagēnu, kas stiprina nagus, veicina matu un nagu augšanu un uzlabo locītavu veselību.

BellaLab uztura bagātinātāji ar kolagēnu - Vairāk informācijas / Pasūtīt