Oleuropeīns ir rūgtā fenola savienojuma tips, kas atrodams zaļo olīvu mizā, mīkstumā, sēklās un lapās. Termins “oleuropeīns” ir atvasināts no olīvkoka Olea europaea botāniskā nosaukuma. Olīvkokam ir sudrabaini zaļas, iegarenas, aptuveni 4-10 cm garas un 1-3 cm platas lapas. Olīvkoki aug siltā klimata zonās Dienvideiropā, Āzijas dienvidos un Āfrikā.
Rūgtās garšas dēļ oleuropeīns ir pilnībā jāizdala vai jāsadala, lai olīvas būtu ēdamas. Pārstrādājot rūgtās un neēdamās zaļās olīvas, kas paredzētas patēriņam kā galda olīvas, oleuropeīns no olīvām tiek atdalīts, izmantojot dažādas metodes, tostarp iegremdējot tās sārmā.
Kad olīvas iegremdē sārma šķīdumā, sārmainās vides ietekmē notiek estera saites hidrolīze.
Sārma šķīdums tiek mainīts vairākas reizes, līdz rūgtā garša pazūd.
Olīvu nogatavošanās laikā fermentatīvā hidrolīze ir svarīgs process oleuropeīna noārdīšanai un rūgtuma noņemšanai.
Par olīvu labvēlīgo ietekmi uz cilvēku ir daudz informācijas un ir veikti dažādi pētījumi. Veselīga uztura speciālisti apgalvo, ka olīvas satur gandrīz visus cilvēka organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Taču nedrīkst aizmirst, ka olīvās ir diezgan daudz kaloriju!
AOlīvu lapu ekstrakts kopš seniem laikiem pazīstams kā dabisks veselības avots:
- aizsargā gremošanas un centrālo nervu sistēmu;
- aptur mikroorganismu izplatīšanos;
- samazina iekaisuma procesu risku;
- mazina sāpju stimulus;
- aizsargā no oksidācijas vai šūnu bojājumiem.
Olīveļļa ir Vidusjūras diētas galvenā sastāvdaļa, un zinātnieki uzsver, ka tieši olīveļļas lietošana ēdiena gatavošanā, nevis pati diēta, ļauj cilvēkiem dzīvot veselīgi, tādējādi pagarinot viņu mūža ilgumu. Olīveļļas sastāvs lielā mērā ir atkarīgs no ekstrakcijas tehnoloģiskā procesa, kas izmantots, lai iegūtu eļļu no olīvām. Neapstrādāta olīveļļa var būt lielisks profilaktisks līdzeklis pret dažādām saslimšanām, ne velti to dēvē par "zaļo zeltu" cilvēka veselībai.
Oleuropeīns ir svarīgs mūsu organismam, jo tas efektīvi iedarbojas uz vīrusiem, baktērijām, parazītiem un uzlabo asinsriti. Ir diezgan daudz zinātnisku pierādījumu, kas apstiprina olīveļļas labvēlīgo ietekmi.
Olīveļļas unikālās īpašības lielā mērā ir saistītas ar eļļā esošajiem polifenoliem. Polifenolus bagātīgi satur rieksti, augļi, sēklas, sakņu dārzeņi, dažādu augu lapas, pilngraudu produkti un pat sarkanvīns. Polifenoli lieliski cīnās pret brīvajiem radikāļiem, tādējādi aizsargājot organismu pret dažādiem iekaisumiem un alerģijām. Ieteicams katru dienu uzņemt 0,1-1 g polifenolu, kas atrodami iepriekš minētajos augos un augļos, kā arī tējā un kafijā.
BellaLab uztura bagātinātājs - Olive leaf and fruit extract - Vairāk informācijas / Pasūtīt